Matras advies

Matras advies

TIPS BIJ AANSCHAF VAN EEN MATRAS 

Een matras koopt u niet zomaar. Het is een grote uitgave die u van jarenslaapplezier moet voorzien. Maar hoe weet u nou of u de juiste keuze maakt? Enhoe maakt u überhaupt die keuze? Wat kunt u verwachten? Wij zetten hethieronder voor u op een rijtje.

 

Online oriëntatie

Online vindt u veel informatie over matrassen. Ook op deze site kunt uerachter komen welk matras het best bij u past en hoe u een goed matras kiest.Een goede oriëntatie is tenslotte het halve werk. Online kunt u prijzenvergelijken, recensies opzoeken. Advies inwinnen alsook daadwerkelijk eenmatras kopen. Eigenlijk kunt u online alles..… behalve proefliggen. En dat istoch een belangrijk punt, dat mede bepaalt of het matras van uw keuze ook echtbij u past. U zult u daarvoor echt naar de winkel moeten.

 

Informatie inwinnen en vragen stellen 

Als u zich georiënteerd heeft op de soorten matrassen die bij u passen,kunt u naar onze winkel komen. U kunt ook de online stap overslaan en directnaar onze winkel komen. Laat u goedvoorlichten door onze medewerkers, maar stel zelf ook de nodige vragen enbespreek eventuele klachten die u momenteel met uw huidige matras ervaart. Onzemedewerkers zullen de volgende zaken omtrent uw nieuwe matras met u bespreken:

 

Op wat voor bedbodem komt het matras te liggen?

Wat is uw slaaphouding en die van uw eventuele partner? 

Heeft u het warm of koud in bed?

Heeft u last van lichamelijke klachten of allergieën?

 

De informatie uit bovenstaande vragen is van belang bij het kiezen vanhet juiste matras. Heeft u bijvoorbeeld een andere slaaphouding dan die van uwpartner, dan zullen er 2 afzonderlijke matrassen geadviseerd worden. Heeft uhet vaak warm in bed? Dan passen er andere materialen bij u dan bij iemand diehet snel koud heeft. Als u lichamelijke klachten ervaart kan een matraseventuele probleemzones extra ondersteunen.

 

Proefliggen

Proefliggen is de beste optie omte ervaren wat u in huis haalt. Ga tijdens het proefliggen in uw slaaphoudingliggen: op uw zij, rug of buik. Uitgestrekt of in de foetushouding. Dit is deenige manier waarop u zult ervaren hoe het matras op uw slaaphouding reageert.Wanneer u een matras gevonden hebt dat lekker ligt, probeer dan zeker ook nogandere matrassen en in verschillende hardheden voordat u besluit er een tekopen.

 

Houdt u rekening met bovenstaande aandachtspunten, dan kan er bijnaniets meer misgaan bij de aanschaf van uw nieuwe matras.

 

KIEZEN VAN HET MATRAS

Welke afmeting heeft u nodig? 

Op de eerste plaats heeft u misschien al een bedbodem die u wiltgebruiken of al in huis heeft: dan staat het formaat van het matras al vrijsnel vast. Maar misschien heeft u deze nog niet en weet u niet waar u moetbeginnen. Wij adviseren u dan om uit te gaan van uw lichaamslengte. Daar telt ubij op:

 

+ 15 centimeter als u voor een vlakke bodem gaat 

+ 20 centimeter als u graag een elektrisch verstelbare bodem wenst

Stel u bent 1 meter 84 en u wilt graag een elektrisch verstelbare bodemaanschaffen. U telt hier 20 centimeter bij op, wat een totaal maakt van 204centimeter. Het advies is om dan te kiezen voor een matras met een lengte vanminimaal 210 centimeter.

 

De breedtemaat van het bed is afhankelijk van welke maat in uwslaapkamer past en welke ruimte u en uw eventuele partner in beslag nemen bijhet slapen. Kortom dit is zeer persoonlijk. Let wel op in een showroom lijkteen bed/matras kleiner dan thuis. Dus meet goed na welke breedtemaat in uwkamer pas om teleurstellingen na aflevering te voorkomen.

 

Slaapt u het meest op uw buik, zij of rug?

Een goed matras ondersteunt op de juiste plaatsen en daarom is hetbelangrijk om te weten hoe uw houding tijdens het slapen is. Ligt u veel op uwbuik? Dan is een stevig ligcomfort belangrijk om te voorkomen dat deruggenwervel in een holle kromming komt te liggen. Slaapt u meer op uw zij? Danzijn meerdere zones in het matras belangrijk voor een goede ondersteuning. Draai je veel in je slaap? Vermijd een matrasmet een dikke traagschuimlaag; dit beperkt je bewegingsvrijheid.

 

Zijslaper: matras met verschillende comfortzones, bijvoorbeeld ter hoogte vanschouder en heup.

Rugslaper: matras met ondersteuning in de onderrug.

Buikslaper: een stevig matras zodat de onderrug niet onder spanning komt te staan.

Draaier: vermijd een matras met dikke traagschuimlaag.

  

Bent u een man of vrouw?

Hoewel het op het eerste oog niet relevant lijkt of u nu een man ofvrouw bent: toch verschillen mannen en vrouwen dusdanig qua postuur dat het eenbelangrijk onderdeel vormt binnen uw keuze voor een nieuw matras. Door de veleervaring die wij hebben, weten we tevens welke matrassen beter passen enverkozen worden door zowel mannen als vrouwen.

 

Transpireert u veel?

Wanneer u veel transpireert tijdens uw slaap, dan is vochttransport eenheel belangrijk punt. Een goed ventilerend matras met natuurlijke materialen ofextra ventilerende 3D weefsels, zijn dan buitengewoon geschikt.

 

Snel warm en transpireren:kies voor een goed ventilerend matras.

Snel koud: latex en traagschuim zijn in de regel warmere matrassen. 

Heeft u last van allergieën?

Een heel belangrijk onderdeel is of u last heeft van allergieën, zoalsbijvoorbeeld huisstofmijt. Zo ja, dan is het belangrijk om een matras te kiezenzonder natuurlijke afdeklagen. U kunt dan beter kiezen voor een matras metsynthetische afdeklagen, anti-bacterie le schilden en een afritsbare (en duswasbare) mastras tijk. Kies met allergie ook altijd als extra een wasbare onderdeken (dikkemolton).

 

Heeft u lichamelijke klachten?

Als u lichamelijke klachten heeft, zowel pijn aan de rug, nek ofschouders of andere gewrichten, dan is een goede drukverdeling essentieel. Zohebben traagschuim matrassen, al dan niet in combinatie met gel, hele goededruk verdelende eigenschappen. De juiste stevigheid en stabiliteit incombinatie met optimale drukverlaging is dan het beste advies.

 

Rugklachten zonder medische oorzaak: kies voor een matras metverschillende comfortzones.

 

Wat is uw gewicht?

Onder andere uw gewicht bepaald welke hardheid van de matrassen het bestbij u past. Zwaardere slapers vragen om een steviger ligcomfort. Een te hard ofte zacht matras kan zorgen voor klachten. Als uw gewicht boven de ± 80 kg is:harder matras. Gewicht onder ± 80 kg: zachter matras.

 

Heeft u het meestal warm of koud in bed?

Wanneer u het vaak koud heeft in bed, kunt het beste een matras kiezenmet een vol-kern. Heeft u het juist sneller warm? Dan is een goed ventilerendmatras de beste optie.

 

Komt het matras te liggen op een verstelbare of vlakke bodem? 

Het is belangrijk om te weten of u het matras op een verstelbare bodem(al dan niet elektrisch) wilt plaatsen of op een vlakke bodem. Niet elke matrasis geschikt om op een verstelbare bodem te leggen omdat niet iedere matras debenodigde knikken kan maken.

 

U ziet: een goed matras advies moet bestaan uit een compleet beeld van uals slaper. Hoe completer dit beeld, hoe beter het advies zal zijn. Uiteraardkunt u met vragen altijd terecht bij onze medewerkers!

 

ONDERHOUD VAN HET MATRAS

 

Heeft u eenmaal een matras aangeschaft is het belangrijk deze goed teonderhouden en behandelen.

Een goed matras gaat zeker 8 tot 10 jaar mee. Met goed onderhoud verlengje de levensduur van je matras. Voor een goede verdeling van de belasting vande matras is het goed om je matras 1 of 2 keer in de maand om te keren. Zowelvan voeteneind naar hoofdeind als van onder naar boven.

Zorg voor een goed ventilerende bedbodem. De bodem moet minstens dehelft van de matras vrij laten.

Vouw je matras nooit helemaal dubbel. Dit beschadigt de binnenkant vande matras.

Kies voor een matras met een tijk (hoes) die je in de wasmachine magwassen. Kan of wil je dit niet? Verwijder vlekken met een harde borstel(controleer in de productinformatie of dit kan) of een vlekkenmiddel datgeschikt is voor meubels en matrassen. Laat vochtige plekken eerst helemaaldrogen voor je de matras weer opdekt.

De beste manier om huisstofmijt te verwijderen is om de tijk op 60 °C tewassen. Kun of mag je de tijk niet wassen? Stofzuig de matras dan minstens 1keer per maand grondig. Let op: sommige fabrikanten raden af om de matras testofzuigen. Koop daarom met een stofallergie nooit een matras die niet gewassenof gestofzuigd mag worden.

 

TIPS OM MIJTEN EN SCHIMMELS TE VOORKOMEN 

Mijten en schimmels zijn gek op een omgeving waar het vochtig, warm endonker is. De boel goed schoon en fris houden is noodzakelijk. Dat kun je op devolgende manieren doen:

Lucht je kamer en bed elke dag goed.

Kies voor een matras dat niet te veel de warmte vasthoudt.

Kies voor een matras dat goed ventileert.

Kies voor een goed ventilerende bedbodem. Als vuistregel kun jeaanhouden dat de bodem minstens 50% van de matras vrij moet houden.

Kies voor beddengoed van natuurlijke materialen zoals katoen.

Was alle bedmaterialen op 60 °C, inclusief de tijk (hoes). Kan de tijkniet in de was? Stofzuig hem dan minstens 1 keer per maand grondig.

Ben je allergisch voor stof? Dan is dons niet altijd de beste keus. Kiesliever voor een synthetisch dekbed. Tegenwoordig hebben deze dezelfde positieveeigenschappen als een donzen dekbed en zijn veel makkelijker te reinigen.

Vermijd stof in de slaapkamer. Kies voor een harde vloer en voorrolgordijnen, lamellen of luxaflex voor de ramen.

Stofzuig de slaapkamer regelmatig – ook onder het bed – en houdhuisdieren buiten

Leg geen extra kussens, knuffeldieren of andere stofverzamelaars alsdecoratie op het bed.

Bij kinderen: kies voor knuffels die je op 60 °C kunt wassen, of leg zeeens per maand 48 uur in de vriezer.